Wyparzanie słoików w piekarników – poradnik!

wyparzanie-sloikow-w-piekarniku

Czy wiesz, że możesz użyć swojego piekarnika do sterylizacji sprzętu? Jest to sprawdzona metoda, jeśli chodzi o usuwanie szkodliwych bakterii ze szklanych słoików do przechowywania.

Jeśli więc planujesz zrobić swój własny dżem lub inne przetwory, czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o tym, jak sterylizować słoiki w piekarniku

CZY MUSZĘ WYPARZAĆ MOJE SŁOIKI?

Tak!!! Sterylizacja słoików to skuteczny sposób na usunięcie wszystkich szkodliwych bakterii ze słoików przed użyciem ich do przechowywania przetworów. Nie tylko pomaga to w zachowaniu smaku i konsystencji, ale także zapobiega zatruciu pokarmowemu.

CZY WYPARZANIE W PIEKARNIKU JEST NAJLEPSZĄ METODĄ?

Nie. Chociaż jest to skuteczna metoda, sterylizacja szklanych słoików w suchym środowisku cieplnym może potencjalnie spowodować kilka problemów.

Po pierwsze, piekarniki mogą być niedokładne w odczytywaniu temperatury. Ustawienie piekarnika na 320F/160ºC nie gwarantuje, że temperatura będzie dokładna. Dlatego sterylizacja szklanych słoików w piekarniku jest mniej niezawodna niż inne metody, takie jak gotowanie wody lub Instant Pot.

Ponadto szybka zmiana temperatury i efekt suchego ciepła może potencjalnie uszkodzić szkło. To wszystko zależy od jakości szkła do przechowywania i temperatury szkła przed wejściem do piekarnika.

Warto wiedzieć!

Oto kilka punktów, o których warto pamiętać podczas sterylizacji słoików w piekarniku:

  • Upewnij się, że Twój piekarnik jest czysty przed użyciem go do sterylizacji słoików.
  • Używaj ciepłych słoików podczas sterylizacji w piekarniku. Dzieje się tak dlatego, że nagła zmiana temperatury może uszkodzić szkło. Najlepiej sterylizować je krótko po umyciu w gorącej wodzie.
  • Wyreguluj stojaki w piekarniku tak, aby zmieściły się na nich słoiki.
  • Jeśli używasz starych słoików, upewnij się, że nie mają pęknięć lub wyszczerbień.

Wyparzanie słoików w piekarniku – poradnik!

Szklane słoiki

NARZĘDZIA

Piekarnik

INSTRUKCJE

  1. Zdejmij gumowe uszczelki i pokrywki ze słoików. Nie nadają się one do sterylizacji w piekarniku – musisz je sterylizować w garnku z wrzącą wodą przez 3 minuty.
  2. Ułóż stojaki w piekarniku tak, aby zmieściła się w nich blacha do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 320F/160ºC – jeśli temperatura będzie niższa, szklane słoiki mogą nie być w pełni wysterylizowane; jeśli będzie wyższa, istnieje ryzyko uszkodzenia słoików.
  3. Umyj dokładnie szklane słoiki używając gorącej wody z mydłem. Dobrze je wypłucz.
  4. Umieść każdy szklany słoik do góry nogami na czystej blasze do pieczenia. Nie muszą całkowicie wyschnąć – wyschną w piekarniku.
  5. Rozgrzej swój piekarnik na 10 minut do temperatury 320F/160ºC. Jeśli temperatura będzie niższa, szklane słoiki mogą nie być w pełni wysterylizowane; jeśli będzie wyższa, ryzykujesz, że słoiki się potłuką.
  6. Kiedy piekarnik jest odpowiednio nagrzany, umieść w nim blachę pełną słoików. Sterylizuj czyste szklane słoiki przez 15 minut, a następnie wyjmij blachę używając rękawic kuchennych.
Przeczytaj również:   Jakie są zabezpieczenia przeciwpożarowe budynków?

Kliknij i oceń artykuł!
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ogólne

Łóżka hotelowe dla klientów

Czytaj dalej!
ogólne

Zdobądź więcej miejsca dzięki bagażnikom dachowym

Czytaj dalej!
ogólne

Zwiedzanie Gdańska samochodem

Czytaj dalej!
ogólne

Czemu ma służyć stabilizacja gruntu?

Czytaj dalej!
ogólne

Jaki hosting wybrać do poczty internetowej?

Czytaj dalej!
ogólne

System mesh – co to jest i jak działa?

Czytaj dalej!
ogólne

Zamienniki tuszy – ekonomiczna alternatywa dla Twojej drukarki

Czytaj dalej!
ogólne

Ernest Khalimov – czy istnieje? Gigachad kto to? Wiek, wzrost, waga, Wikipedia

Czytaj dalej!
ogólne

Używane maszyny stolarskie – jak sprawdzić je przed zakupem?

Czytaj dalej!
ogólne

Fotele tapicerowane do jadalni? Tak, ale pod pewnymi warunkami

Czytaj dalej!