Czy wiesz, że możesz użyć swojego piekarnika do sterylizacji sprzętu? Jest to sprawdzona metoda, jeśli chodzi o usuwanie szkodliwych bakterii ze szklanych słoików do przechowywania.
Jeśli więc planujesz zrobić swój własny dżem lub inne przetwory, czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o tym, jak sterylizować słoiki w piekarniku
CZY MUSZĘ WYPARZAĆ MOJE SŁOIKI?
Tak!!! Sterylizacja słoików to skuteczny sposób na usunięcie wszystkich szkodliwych bakterii ze słoików przed użyciem ich do przechowywania przetworów. Nie tylko pomaga to w zachowaniu smaku i konsystencji, ale także zapobiega zatruciu pokarmowemu.
CZY WYPARZANIE W PIEKARNIKU JEST NAJLEPSZĄ METODĄ?
Nie. Chociaż jest to skuteczna metoda, sterylizacja szklanych słoików w suchym środowisku cieplnym może potencjalnie spowodować kilka problemów.
Po pierwsze, piekarniki mogą być niedokładne w odczytywaniu temperatury. Ustawienie piekarnika na 320F/160ºC nie gwarantuje, że temperatura będzie dokładna. Dlatego sterylizacja szklanych słoików w piekarniku jest mniej niezawodna niż inne metody, takie jak gotowanie wody lub Instant Pot.
Ponadto szybka zmiana temperatury i efekt suchego ciepła może potencjalnie uszkodzić szkło. To wszystko zależy od jakości szkła do przechowywania i temperatury szkła przed wejściem do piekarnika.
Warto wiedzieć!
Oto kilka punktów, o których warto pamiętać podczas sterylizacji słoików w piekarniku:
- Upewnij się, że Twój piekarnik jest czysty przed użyciem go do sterylizacji słoików.
- Używaj ciepłych słoików podczas sterylizacji w piekarniku. Dzieje się tak dlatego, że nagła zmiana temperatury może uszkodzić szkło. Najlepiej sterylizować je krótko po umyciu w gorącej wodzie.
- Wyreguluj stojaki w piekarniku tak, aby zmieściły się na nich słoiki.
- Jeśli używasz starych słoików, upewnij się, że nie mają pęknięć lub wyszczerbień.
Wyparzanie słoików w piekarniku – poradnik!
Szklane słoiki
NARZĘDZIA
Piekarnik
INSTRUKCJE
- Zdejmij gumowe uszczelki i pokrywki ze słoików. Nie nadają się one do sterylizacji w piekarniku – musisz je sterylizować w garnku z wrzącą wodą przez 3 minuty.
- Ułóż stojaki w piekarniku tak, aby zmieściła się w nich blacha do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 320F/160ºC – jeśli temperatura będzie niższa, szklane słoiki mogą nie być w pełni wysterylizowane; jeśli będzie wyższa, istnieje ryzyko uszkodzenia słoików.
- Umyj dokładnie szklane słoiki używając gorącej wody z mydłem. Dobrze je wypłucz.
- Umieść każdy szklany słoik do góry nogami na czystej blasze do pieczenia. Nie muszą całkowicie wyschnąć – wyschną w piekarniku.
- Rozgrzej swój piekarnik na 10 minut do temperatury 320F/160ºC. Jeśli temperatura będzie niższa, szklane słoiki mogą nie być w pełni wysterylizowane; jeśli będzie wyższa, ryzykujesz, że słoiki się potłuką.
- Kiedy piekarnik jest odpowiednio nagrzany, umieść w nim blachę pełną słoików. Sterylizuj czyste szklane słoiki przez 15 minut, a następnie wyjmij blachę używając rękawic kuchennych.