ogólne

Wyparzanie słoików w piekarników – poradnik!

Czy wiesz, że możesz użyć swojego piekarnika do sterylizacji sprzętu? Jest to sprawdzona metoda, jeśli chodzi o usuwanie szkodliwych bakterii ze szklanych słoików do przechowywania.

Jeśli więc planujesz zrobić swój własny dżem lub inne przetwory, czytaj dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o tym, jak sterylizować słoiki w piekarniku

CZY MUSZĘ WYPARZAĆ MOJE SŁOIKI?

Tak!!! Sterylizacja słoików to skuteczny sposób na usunięcie wszystkich szkodliwych bakterii ze słoików przed użyciem ich do przechowywania przetworów. Nie tylko pomaga to w zachowaniu smaku i konsystencji, ale także zapobiega zatruciu pokarmowemu.

CZY WYPARZANIE W PIEKARNIKU JEST NAJLEPSZĄ METODĄ?

Nie. Chociaż jest to skuteczna metoda, sterylizacja szklanych słoików w suchym środowisku cieplnym może potencjalnie spowodować kilka problemów.

Po pierwsze, piekarniki mogą być niedokładne w odczytywaniu temperatury. Ustawienie piekarnika na 320F/160ºC nie gwarantuje, że temperatura będzie dokładna. Dlatego sterylizacja szklanych słoików w piekarniku jest mniej niezawodna niż inne metody, takie jak gotowanie wody lub Instant Pot.

Ponadto szybka zmiana temperatury i efekt suchego ciepła może potencjalnie uszkodzić szkło. To wszystko zależy od jakości szkła do przechowywania i temperatury szkła przed wejściem do piekarnika.

Warto wiedzieć!

Oto kilka punktów, o których warto pamiętać podczas sterylizacji słoików w piekarniku:

  • Upewnij się, że Twój piekarnik jest czysty przed użyciem go do sterylizacji słoików.
  • Używaj ciepłych słoików podczas sterylizacji w piekarniku. Dzieje się tak dlatego, że nagła zmiana temperatury może uszkodzić szkło. Najlepiej sterylizować je krótko po umyciu w gorącej wodzie.
  • Wyreguluj stojaki w piekarniku tak, aby zmieściły się na nich słoiki.
  • Jeśli używasz starych słoików, upewnij się, że nie mają pęknięć lub wyszczerbień.
Przeczytaj również:   Breloki 3D - drobny upominek idealny na każdą okazję

Wyparzanie słoików w piekarniku – poradnik!

Szklane słoiki

NARZĘDZIA

Piekarnik

INSTRUKCJE

  1. Zdejmij gumowe uszczelki i pokrywki ze słoików. Nie nadają się one do sterylizacji w piekarniku – musisz je sterylizować w garnku z wrzącą wodą przez 3 minuty.
  2. Ułóż stojaki w piekarniku tak, aby zmieściła się w nich blacha do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 320F/160ºC – jeśli temperatura będzie niższa, szklane słoiki mogą nie być w pełni wysterylizowane; jeśli będzie wyższa, istnieje ryzyko uszkodzenia słoików.
  3. Umyj dokładnie szklane słoiki używając gorącej wody z mydłem. Dobrze je wypłucz.
  4. Umieść każdy szklany słoik do góry nogami na czystej blasze do pieczenia. Nie muszą całkowicie wyschnąć – wyschną w piekarniku.
  5. Rozgrzej swój piekarnik na 10 minut do temperatury 320F/160ºC. Jeśli temperatura będzie niższa, szklane słoiki mogą nie być w pełni wysterylizowane; jeśli będzie wyższa, ryzykujesz, że słoiki się potłuką.
  6. Kiedy piekarnik jest odpowiednio nagrzany, umieść w nim blachę pełną słoików. Sterylizuj czyste szklane słoiki przez 15 minut, a następnie wyjmij blachę używając rękawic kuchennych.

Kliknij i oceń artykuł!
[Total: 1 Average: 5]
Related posts
ogólne

Najlepsze gadżety dla programistów i specjalistów IT – co ułatwia pracę w branży?

ogólne

Dlaczego wynajem limuzyny w Warszawie to idealny sposób na wyjątkowe wydarzenie

ogólne

Dlaczego Kraków jest idealnym miejscem na zakup unikalnej biżuterii ręcznie robionej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.