Czy można mrozić czereśnie?
Tak. Czereśnie są bardzo łatwe do zamrożenia. Istnieją dwie metody i to zależy od Twoich preferencji. Obie metody są bardzo skuteczne, a czereśnie można przechowywać przez wiele miesięcy.
Metoda 1 (najłatwiejsza metoda mrożenia wiśni)
Najłatwiejszym sposobem na zamrożenie wiśni jest umycie ich, osuszenie papierowym ręcznikiem, a następnie ułożenie ich na blasze. Umieść je w zamrażarce na kilka godzin. Następnie weź i zamknij je w torbach zip-loc i umieść je z powrotem w zamrażarce. Możesz je wyciągnąć w dowolnym momencie, aby je zjeść. Odkryliśmy, że najlepiej pozwolić im rozmrozić się przez kilka minut, zanim spróbujemy je zjeść. Jeśli masz małe dzieci, warto najpierw wydrylować czereśnie. Jeśli nie macie małych dzieci i nie zdecydujecie się ich wydrążyć, pamiętajcie, że pestki są w nich bardzo twarde. Jeśli spróbujesz je przebić, prawdopodobnie złamiesz sobie ząb, więc zachowaj ostrożność. Jeśli planujesz używać ich w smoothie lub napojach mieszanych, łatwiej jest je najpierw wydrążyć. Zobacz tutaj nasze sugestie i recenzje dotyczące pitraszenia wiśni.
Metoda 2
Do tej metody zamrażania wiśni będziesz potrzebować plastikowych pojemników z pokrywkami. Najlepszym rozmiarem są te, które mieszczą około filiżanki. Jest to świetny sposób na recykling starych pojemników, które trzymały masło, smarowidła lub podobne. Każdy plastikowy, bezpieczny dla żywności pojemnik, w zakresie 1 – 2 filiżanek, z pokrywką będzie działać.
Będziesz potrzebował cukru, wody i wiśni. Z tego przepisu, robimy bardzo lekki syrop cukrowy. Wiśnie są bardzo, bardzo słodkie, więc zalecamy użycie jak najmniejszej ilości cukru, jak można uciec i nadal cieszyć się. Zalecamy proporcje 1 do 4.
Umyj 4 filiżanki czereśni i delikatnie osusz. Wypestkuj, jeśli chcesz, lub jeśli masz małe dzieci, które będą je później jeść.
Aby przygotować syrop, odmierz 4 szklanki wody do garnka. Dodaj jedną filiżankę cukru. Doprowadź do wrzenia. Dodaj czereśnie i ponownie doprowadź do wrzenia. Wyłącz ogień. Pozostaw do ostygnięcia na około 15 – 20 minut.
Delikatnie przelej wiśnie i płyn do pojemników. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Delikatnie umieść w zamrażarce. Po całkowitym zamrożeniu, wyciągnij i pozwól rozmrozić się przez kilka minut, ciesz się! Jeśli zostawiłeś pestki, pamiętaj, żeby uważać podczas jedzenia, żeby nie wgryźć się w jedną!
Zalecenia dla diabetyków:
Jeśli jesteś cukrzykiem, możesz zastąpić cukier słodzikiem. Z naszego doświadczenia wynika, że ponieważ słodziki są zazwyczaj dużo słodsze od cukru, używamy ich o połowę mniej. Tak więc, na każde 4 filiżanki wody, używamy 1/2 filiżanki słodzika. Możesz również spróbować zamrażania bez cukru. Po prostu zagotuj wodę, dodaj wiśnie, doprowadź do wrzenia, a następnie wylej, gdy będzie wystarczająco chłodna, by móc z nią pracować. Zamrażać.